Kiinnostavimmat uudet museot

Suomessa riittää museoita moneen makuun. Maastamme löytyy jopa yli tuhat museota, ja asukaslukuun suhteutettuna meillä onkin maailman tihein museoverkko. Museoiden teemat vaihtelevat nykyisin laidasta laitaan. Tarjontaa on perinteisistä paikalliskulttuuriin ja -historiaan keskittyvistä museoista moniin mielenkiintoisiin erikoismuseoihin. Tänä päivänä kiinnostavimmat uudet museot keskittyvät museoesineiden lisäksi kehittämään palveluitaan yleisön tarpeista käsin sekä hyödyntämään esimerkiksi uudenlaista näyttelytekniikkaa, vuorovaikutteisuutta ja valo- ja äänitehosteita esityksissään. Kiehtovia uusia museoita löytääkin eri puolilta Suomea, joskin yleisömäärien kannalta katsottuna kaikkein suosituimmat museot sijaitsevat Etelä-Suomessa. Kävijämäärä ei kuitenkaan aina kerro koko totuutta museon tärkeydestä. Museon päätehtävä on tietyn ajanjakson tallentaminen – se voi olla tärkeää, vaikka kävijöitä olisi vain kourallinen.

Museoita eri puolilla Suomea

Suomessa riittää siis museoita laidasta laitaan, ja jokainen löytää varmasti tarjonnasta sopivan museon. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut poliittisesta historiasta, kannattaa suunnata Tampereen Lenin-museoon. Tampereelta löytyy myös todella monipuolinen, vuonna 1996 perustettu Vapriikin Museokeskus, jossa sijaitsee monta pienempää museota, kuten Kivimuseo, Mediamuseo, Nukkemuseo, Jääkiekkomuseo ja Luonnontieteellinen museo. Jokainen löytää siis tältä museoalueelta varmasti jotain itseään kiinnostavaa. Jos tarkastelee museoiden kiinnostavuutta kävijämäärien perusteella, Suomen suosituimpia uusia museoita ovat Espoon modernin taiteen museo Emma, Kotkan Kalasatamassa toimiva Merikeskus Vellamo sekä vuonna 1998 rakennettu Kiasma. Suomen väkirikkaimpana alueena pääkaupunkiseutu on luonnollisesti myös monien suosituimpien museoidenkin keskuspaikka. Esimerkiksi Helsingin kaupunginmuseo on Suomen toiseksi suosituin, ja tänä vuonna se on avannut museon, johon pääsee ilmaiseksi. Tämä Senaatintorin kupeessa oleva museo kertoo helsinkiläisten arjesta upeassa historiallisessa miljöössä.

Helsingin kaupunginmuseo kertoo paikalliskulttuurista uudella tavalla

Helsingin kaupunginmuseo edustaa uudenlaista tapaa luoda museopalveluita kävelijöilleen. Sen näyttelyt ovat omaperäisiä ja tuovat elävällä tavalla kaupungin asukkaiden historian näkyviin. Museo onkin onnistunut karistamaan perinteisiin museoihin liitetyt pölyt harteiltaan, kun se tuo paikalliskulttuurin ja alueen asukkaiden arkipäivän mielenkiintoisina elämyksinä kävijöiden eteen eikä keskity esimerkiksi vain vanhoihin esineisiin, kuten aiemmin on ollut tapana. Helsingin kaupunginmuseota pidetäänkin maailman ainoana museona, jonka aiheena on Helsinki. Menneisyyden kaupunkilaisten arki näkyy sekä näyttelyssä että sisustuksessakin. Museossa voi tehdä vaikkapa aikamatkan 1960-80-luvun Helsingin kaduille ja pihoille. Kun olet suunnittelemassa matkaa pääkaupunkiseudulle, kannattaa ehdottomasti laittaa listalle myös käynnit museoissa. Perinteisten Ateneumin ja Kansallismuseon lisäksi voit tutustua aitoon vanhaan Helsinkiin myös museon kautta.

 

 
 
 
 
 
 
erudito