Museoiden

Maailman mielenkiintoisimmat museot – ainakin näissä on PAKKO vierailla!

Oletko kiinnostunut museoista ja niissä käymisestä? Syytä olisikin, kätkeväthän museot sisäänsä varsinaisia aarteita ja kulttuuriperintöä usein jopa satojen tai tuhansien vuosien takaa. Vau! Maailmassa on satoja tuhansia museoita, ja jokaiselle löytyy varmasti ainakin yksi paikka, jonka sisältö on ainakin jollakin tavalla kiinnostava. Jotkut ihmiset, varsinaiset museofriikit, ovat valmiita matkaamaan vaikka tuhansia kilometrejä nähdäkseen tietyn museon tai jopa tietyn teoksen. Hulluako? Ehkä niin, mutta taiteen henkeäsalpaavuudesta ei voi kiistellä. Rahaa tällainen unelma tietysti vaatii – eikä ihan vähän. Onneksi Sambla rahoittaa hulluimmatkin unelmasi. Ja jos et ole valmis lähtemään niin pitkälle, niin sinun ei välttämättä tarvitse poistua kotimaata tai naapurimaata kauemmas päästäksesi osaksi upeaa museokokemusta.

 

Toisille se saattaa olla pelkkä taulu, mutta Mona Lisan salaperäinen hymy on kahlinnut taiteen ystäviä puoleensa jo satojen vuosien ajan ja suosiolle ei näy loppua. Mitkä sitten ovat näitä maailman parhaimpia, suurimpia ja suosituimpia museoita, jotka kätkevät sisäänsä maailman himoitumpia teoksia? Tässä artikkelissa on esiteltynä niistä muutama.

Eremitaasi

Ei tosiaan tarvitse lähteä pitkällekään päästäkseen katsomaan maailmanluokan taidetta! Upea Eremitaasi-museo sijaitsee naapurimaassamme Venäjällä, ja upeaan kulttuurikaupunkiin Pietariin hurauttaa junalla nopeasti ja kätevästi. Eremitaasi sijaitsee Talvipalatsissa, minne sen perusti Katariina II 1750-luvulla. Alun perin siellä esiteltiin rouvan yksityistä kokoelmaa, mutta myöhemmin museon kokoelmaan on tullut muun muassa kahden tsaarin, Aleksanteri I:n ja Nikolai I:n, kokoelmien taidetta. Siinä vaiheessa kun museosta tuli julkinen, se oli ollut olemassa jo sata vuotta. Kun Venäjällä koettiin Lokakuun vallankumouksena tunnettu vallankumous, museon kokoelmat karttuivat runsaasti, sillä valtio oli vienyt ylhäistöltä teoksia ja lahjoitti ne museolle. Kun toisen maailmansodan aikaan Berliinistä vietiin teoksia, tulivat viedyt teokset myöskin osaksi museon kokoelmia. Eremitaasista löydät muun muassa Michelangelon, Leonardo da Vincin, Pierre-Auguste Renoirin ja Vincent van Goghin teoksia.

Louvré

Pariisissa, Ranskassa sijaitseva Louvré on perustettu niinikään 1700-luvulla, joskin vuosisadan loppupuolella, mikä tekee siitä yhden maailman vanhimmista museoista. Se on pinta-alaltaan yksi maailman suurimmista museoista, ja tilaa onkin huiman 160 000 neliömetrin verran. Näin ollen se on maailman 3. suurin museo. Museon sijainti on mahtava, sillä se sijaitsee Pariisin sykkivässä keskustassa Seine-joen varrella. Museon tiloissa sijaitsi aikaisemmin kuninkaan palatsi. Louvrélla on suuri rooli maan historiassa. Se on monen museofanin mekka, ja yli 10 miljoonaa ihmistä käy museossa joka vuosi. Täältä löydät muun muassa yhden maailman tunnetuimmista teoksista, eli Mona Lisan (Leonardo Da Vinci).

Museum of Modern Art

Yhdysvaltain New Yorkissa, Manhattanin sykkivässä sydämessä sijaitseva 1930-luvulla perustettu Museum of Modern Art on maailman toiseksi vanhimmaksi tituleerattu modernin taiteen museo, jonka perusti kolme oman aikansa vaikuttajaa. Muu maailma tuli tässä trendissä vähän jälkijunassa ja nykytaide alkoikin niissä nauttia suosiota vasta 15 vuotta myöhemmin, eli maailmansotien jälkeen. Alun perin Museum of Modern Art tarjosi näytille vain yhdeksää eri työtä. Sittemmin kokoelmia on laajennettu ihan uusiin mittaluokkiin. Täältä löydät muun muassa Henri Rosseaun Nukkuvan Mustalaisnaisen (1897).

anissa