Pariisin Orsayn museo: symbolismin aarreaitta

Pariisin Orsayn museossa kaupungin keskellä sijaitsee yksi Euroopan suurimmista symbolismin kokoelmista. Sen lisäksi museo esittelee muuta modernistiseen taidesuuntaukseen liittyvää taidetta kuten impressionismia, vuosisadan vaihteen huonekalusuunnittelua, varhaisekspressionismia ja kansallisromantiikkaa.

Sieltä löytyvät esimerkiksi Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Renoir ja suomalaisista jopa Albert Edefelt. Symbolismi osasto ei ehkä kuitenkaan ole tavalliselle kävijälle niin tuttu kuin suuret nimet se hämärän unenomaisesta upeudesta ja laajuudesa huolimatta. Gustav Klimt on suudelmineen ja kukkasineen niin käytetty, että sen tunnistavat kaikki, mutta nimet kuten Moreau, Redon ja Rochegrosse ovat tuntemattomampia. Osasto sijaitsee museossa ensimmäisessä kerroksessa pääsalin vieressä ja sen tunnistaa seinien syvän violetistä väristä.

Symbolistien keskeisin sukupolvi oli syntynyt 1860-luvun paikkeilla. He taistelivat akateemista ja konventionaalista taidekäsitystä vastaan, jonka mukaan taiteen täytyi olla konkreettista eikä se saanut esittää kuin todellisia ja olemassaolevia asioita. He halusivat nostaa taiteen teemoiksi mielikuvituksen ja unen: taide ei saanut olla vain todellisuuden representaatiota vaan sen täytyi kuvata sielua, korkeita pyrkimyksiä sekä arkitodellisuuden ylittämistä kohta jumalallista. Tyypillisessä symbolistisessa maalauksessa kuvataan usein iltahämärää, jolloin maailma värjäytyy romanttiseen usvaan ja aurinko on juuri laskemassa. Kiihkeiden vuosisadan vaihteen vaihtuvien taidesuuntausten välissä se on kuitenkin jäänyt hieman piiloon modernismin alkukotina naturalismin ja impressionismin väliin sekä toisaalta 1900-luvulla ekspressionismin ja kubismin varjoon. Ilman sitä ei toisaalta olisi esimerkiksi Akseli Gallén-Kallelan kansallisromanttisia maalauksia tai unen omaista impressionismia, sillä se vapautti eurooppalaisen mielikuvituksen ja muotokielen.

Miten matkustaa Pariisiin ja kuinka päästä museoon?

Raha on yleensä ensimmäinen kysymys, kun suunnitellaan matkaa. Pariisissa kannattaa olla iso budjetti, sillä kaupunki tarjoaa valtavasti kulttuurielämyksiä sekä shoppailumahdollisuuksia. Myös syöminen ja juominen maksavat erityisesti kaupungin ydinkeskustassa: niinpä kannattaakin varata noin 200 euroa päivä kuluttamiseen. Myös museot, matkakortti ja tietenkin yöpyminen ja lennot maksavat varsinkin sesonkiaikaan. Jos raha on este matkustamiselle tai haluaisit tienata hieman lisää, jotta voisit kuluttaa paikan päällä enemmän, yhteistyökumppanimme Bet 365 bonuskoodi tarjoaa sinulle 100% bonustarjouksen rahapelijätti Bet 365:n vedonlyönti-, pokeri- ja kasinosivuista. Voitot ovat verovapaita suomalaisille ja rahansiirrot pelitille ja kotiutukset takaisin pankkitilille sujuvat todella nopeasti.

Kun sitten varallisuus on sallinnut matkan suunnittelun ja varauken, on aika tutustua museotarjontaan konkreettisesti. Modernin taiteen ehdoton ykkönen Orsayn museon sijaitsee Seinen rannan tuntumassa, 7. kaupunginosassa Pariisin keskustassa. Helpoin suora yhteys sinne on paikallisjunan RER C:in kautta, sillä museolla on oma lähijunapysäkki, joka pysähtyy myös Pariisin kansalliskirjastolle ja Notre Damelle. Metrolla lähimmäksi pääsee linjalla 12:sta jäämällä Solferinon pysäkillä pois ja kävelemällä pari sataa metriä.

 
 
 
 
 
 
erudito