Museoiden

GNP Energy osaksi sähkön historiaa – näin sähkö tuli Suomeen

Vaikka nykynuorten onkin ehkä vaikea uskoa sitä tällä Internetin aikakaudella, Suomessa ei ole ollut edes sähköjä vielä kovin kauaa. Tässä artikkelissa käymme läpi Suomen sähkön historian ja sähkömarkkinoiden nykytilanteen tiiviissä paketissa.

Mikäli sähkön historia kiinnostaa lisää tämän jutun luettuasi, Suomessa toimii myös Paimion Sähkömuseo, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Paimiossa. Museossa esitellään sähköntuotantoa, -siirtoa ja -jakelua. Sen kokoelmista löytyy erilaisten esineiden lisäksi runsaasti sähköalaan liittyvää kirjallisuutta ja alan vanhoja ammattilehtiä.

Suomen sähköistyminen

Sähkövalon tuottamista kokeiltiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1877 VR:n konepajalla Helsingissä. Meni muutama vuosi, kunnes vuonna 1882 oltiin jo niin pitkällä, että Finlaysonin tehtaan kutomosali Tampereella valaistiin pysyvästi sähkövalolla.

Suomen suurimpien kaupunkien sähköistys eteni tämän jälkeen. Vuoteen 1920 mennessä melkein kaikissa kaupungeissamme ja teollisuustaajamissamme oli paikallinen sähkölaitos. Ennen talvisotaa melkein puolet maaseututalouksista oli kuitenkin vielä ilman sähköä. Harvaan asuttuihin kyliin saatiin sähköt vasta 1970-luvulla.

Vielä 1900-luvun alussakin sähköä tuotettiin paikallisissa sähkölaitoksissa ympäri Suomea. Ne olivat usein asunto- tai yrityskohtaisia. Eri puolilla maatamme toimi myös satoja sähkölaitoksia.

1900-luvulla sähkötekniikan merkitys kasvoi jatkuvasti, kun monia sähkökäyttöisiä koneita otettiin käyttöön. Vuosisadan kuluessa kehitettiin myös monet elektroniset laitteet kuten televisio, radio, tietokoneet ja matkapuhelimet.

Suomen sähköistämisen uranuurtaja

Suomen sähköistämisen pioneerina pidetään Gottfrid Strömbergiä. Hänen nimensä on meille suomalaisille tuttu monista sähkölaitteista, esimerkiksi sähköliesistä. Strömberg keksi jo lapsena, vuonna 1881 dynamon. Tällä hänen keksimällään tasavirtakoneella pystyi tuottaa myös sähkövaloa. Keksintöä voidaan pitää ällistyttävänä, sillä vain pari vuotta aikaisemmin Thomas Alva Edison oli keksinyt hehkulampun.

Gottfrid Strömberg perusti vuonna 1889 yrityksen, joka valmisti sähkölaitteita. Muutaman vuoden aikaina siitä kasvoi alansa suurin yritys. Hänen suunnittelemansa laitteet olivat alan huippuja ja ne saivat maailmalla kansainvälisiä palkintoja. Nykyisin Strömbergin perinteitä jatkaa ABB.

Sähkön tuotto Suomessa nykypäivänä

Nykyään sähkö tuotetaan voimalaitoksissa ydin-, tuuli- ja vesivoimalla sekä eri polttoaineilla. Kotimaassamme on noin 120 sähköä tuottavaa yritystä sekä noin 400 voimalaitosta.

Suomen sähköverkko koostuu tätä nykyä valtakunnallisesta kantaverkosta, erillisistä alueverkoista sekä paikallisten sähköyhtiöiden hallitsemista jakeluverkoista. Suomi on kuitenkin poikkeuksellisen riippuvainen sähkön tuonnista: jopa 20 % sähkön kulutuksesta joudutaan kattamaan tuontisähköllä ulkomailta.

Sähkömarkkinat Suomessa ja Pohjoismaissa nykypäivänä

Suomen sähköyhtiöiden omistus jakautui 1.1.2007 seuraavasti: kuntaenemmistöinen yhtiö 38 %, muu sähköyhtiö 38 %, kunnallinen 22 % ja osuuskunnat 2 %.  EU komissio on esittänyt, että Suomen sähköyhtiöt Fortum ja Pohjolan voima eivät saisi omistaa edes vähemmistöosuutta Fingrid-kantaverkkoyhtiöstä.

Ruotsin kilpailuviraston kanta sähkömarkkinoihin on se, että kilpailijoiden markkinoille pääsyä olisi helpotettava. Koko Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla toimii tällä hetkellä vain muutamia muita selvästi suurempia sähköyrityksiä. Jotta sähkön hinta saataisiin pysymään kohtuullisena olisi tärkeää, että markkinoilla olisi mahdollisimman paljon kilpailua. Valveutunut kuluttaja kilpailuttaa sähkösopimuksensa ja suosii pienempiä sähköyrityksiä tunnettujen, isompien yritysten sijaan.

Suuryritysten haastaja sähkömarkkinoilla

Yksi suuryritysten haastajista on GNP Energy, jonka Suomen yksikkö sijaitsee Vantaalla. Se on riippumaton sähköntoimittaja, jolla on Suomessa vain yhdeksän työntekijää. Heillä ei ole omaa sähköntuotantoa, joten he eivät hyödy korkeasta sähkön hinnasta mitenkään. Sen sijaan he yrittävät pitää asiakkaidensa energiakulut mahdollisimman pieninä. Jos valitset heidät sähköntoimittajaksesi, haastat siinä samalla sähköalan suuryritykset.

Tarkastellaanpa, mitä muuta tietoa löytyy tästä pienestä sähköfirmasta. Ainakin heistä löytyy englanniksi tietoa Linkedinissä, osoitteessa: GNP Energy. Siellä he kertovat vapaasti suomennuttuna muun muassa olevansa täysin yksityisomistuksessa ja olevansa halukkaita varmistamaan pitkän aikavälin kestävyyden toiminnassaan.

Tutkitaan vielä vähän tämän yrityksen taustoja sosiaalisen median puolelta. Klikkaa seuraavaa linkkiä, niin näet GNP Energy Pinterestissä. Sieltä löytyy kivoja kuvia ja he kertovat toimittavansa monien maiden halvinta sähköä. Kuvia klikkaamalla näkee lisätietoa. Jos haluat tutkita aihetta lisää, voit lukea lisää tietoa täältä englannin kielelllä. Sieltä löytyy muun muassa hintatietoa ja hinnat vaikuttavatkin varsin kilpailukykyisiltä.

Voit säästää rahaa kilpailuttamalla sähköntoimittajan. Se käy yllättävän helposti: otat vain yhteyttä valitsemaasi toimittajaan ja teet heidän kanssaan sopimuksen. Valitsemasi uusi sähköyhtiö irtisanoo sopimuksen vanhalta toimittajalta eikä jakeluun tule edes katkosta. Mikset siis tutkisi asiaa jo tänään?