Museoiden

Museoiden tulevaisuus

Vuoden 2015 loppupuolella ryhmä museoalan ammattilaisia julkaisi Helsingin Sanomien sivuilla mielipidekirjoituksen. Artikkelin mukaan kulttuurialaa uhkaavat säästöt voisivat vaarantaa myös museoiden tulevaisuuden Suomessa. Kirjoittajat ovat sitä mieltä, että leikkausten sijaan valtion tulisi investoida enemmän varoja kulttuuriin. Näin voitaisiin luoda uusia työpaikkoja, ylläpitää kulttuurille tärkeitä instituutioita ja myös lisätä ihmisten hyvinvointia. Valtionvarainministerin vuoden 2016 talousarvioesityksessä museoiden valtionosuuksiin esitettiin tuntuvia leikkauksia, jotka kirjoittajien mukaan vaarantaisivat museoalan työn. Myös Suomen ulkopuolella museoiden tulevaisuudesta keskustellaan kiivaasti. Esimerkiksi Saksassa alan ammattilaiset pohtivat, miten museotarjontaa tulisi kehittää median kyllästämässä maailmassa. Yksi tärkeä kysymys on myös se, ovatko museot enää ajan tasalla. Yllättävän esimerkin museoiden roolista tarjoaa kuitenkin Suomessa äskettäin lanseerattu Turvapaikkana museo -hanke, joka osoittaa, että museot voivat olla myös tärkeitä kulttuurisia edelläkävijöitä!

Mikä on museo?

Mikä sitten on museon määritelmä? Miksi museot ovat tärkeitä? Museoliiton verkkosivuilla sana määritellään “muistiorganisaatioiksi”, joihin lukeutuvat myös kirjastot ja arkistot. Museoiden tärkein tehtävä on tallentaa ja myös hoitaa näitä muistoja esineiden, taideteosten tai myös rakennusten muodossa. Tämän määritelmän perusteella onkin helpompi ymmärtää, miksi museoalalla ja myös yleisesti kulttuurialalla ollaan huolestuneita uhkaavista leikkauksista. Museoiden kulttuurinen rooli on mittavan tärkeä: museot välittävät tietoa ja toimivat siten tärkeinä tiedon keskuksina. Museokäynnin aikana voimme oppia oman tai toisen kulttuurin menneisyydestä, maailman ilmiöistä ja tapahtumista. Tiedon lisäksi museon tarkoitus on myös tarjota virikkeitä ja viihdyttää ihmisiä. Museot innostavat muistelemaan, tunnelmoimaan ja ihailemaan. Jos olet koskaan vieraillut joissain maailman kuuluisimmissa museoissa, tiedät varmasti, miten upeita näyttelyitä niissä on tarjolla. Mieleenpainuvan museoelämyksen tarjoaa esimerkiksi Saksan Münchenissä sijatseva Deutsches Museum, jonka tiedenäyttely on todella valtava ja monipuolinen. Myös Lontoon British Museum on suorastaa häkellyttävän suuri – näyttelyn kiertämiseen menee tunteja! Taidemuseoiden huippunimiin kuuluu tietenkin myös Pariisin Louvre, jokaisen taidetta ja taidehistoriaa rakastavan mekka!

Museot, turvapaikanhakijat ja uusi tulevaisuus?

Sillä välin, kun maailmalla mietitään kuumeisesti museoiden tulevaisuutta ja kehittämismahdollisuuksia, Suomen museot näyttävät suuntaa oma-aloitteisuudellaan. Uudessa Turvapaikkana museo -hankkeessa esimerkiksi Helsingin ja Espoon alueen museot alkavat tarjoamaan toimintaa työpajojen muodossa noin 3000 nuorelle turvapaikanhakijalle. Hankkeessa on mukana kaikkiaan 15 kotimaista museota. Turvapaikanhakijoille suunnatuissa työpajoissa opetetaan hyvin erilaisia taitoja aina valokuvauksesta leivän paistamiseen. Hanke osoittaa vaikuttavalla tavalla, että leikkausuhasta huolimatta museoiden rooli kulttuurin välittäjinä, luovuuden keskuksina ja myös ihmisten kohtaamispaikkoina on ensisijaisen tärkeä. Projektin tavoitteena on tukea maahan tulleiden perheiden kotoutumista kulttuurisin keinoin. Esimerkiksi Torniossa työpajoihin kutsutaan mukaan myös muita paikallisia lapsia ja nuoria, mikä mahdollistaa kulttuurisen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen. Hankkeen rahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö. Koska projekti on vasta käynnistymässä, voi mennä muutama viikko, ennen kuin projektin onnistumisesta saadaan lisää tietoa. Toivottavaa olisi kuitenkin, että tällaiset hankkeet voisivat tuoda positiivista vaihtelua muuten niin kriisintäyteiseen mediakeskusteluun. Ehkäpä onnistunut hanke voisi motivoida muitakin tahoja vastaavanlaisiin projekteihin ja samalla myös korostaa kulttuurin ja sen rahoittamisen tärkeyttä.